Hvad er prisen på medielicens? (Licens)

Licensen (almindeligvis kendt som “licens”) er et fast årligt gebyr, der beskytter danske medieorganisationer mod kommercielle og politiske interesser og giver dem mulighed for at levere public service uden at være afhængige af sådanne faktorer. Danmarks Radio (DR), som leverer mest public service, modtager størstedelen af licensmidlerne – hele 67 %.

På grund af sin status som public service-virksomhed er DR et af de få tv-netværk, der er helt reklamefrit. Da det desuden er besluttet, at DR skal bidrage til udviklingen af dansk filmproduktion, går en del af de licenspenge, som DR modtager, til finansiering af bl.a. spillefilm, kortfilm og dokumentarfilm.

Public service er en liste over ansvarsområder, som hver enkelt medievirksomhed skal opfylde. DR skal levere oplysninger, som offentligheden finder værdifulde, og undervise folk i uddannelse, kultur, musik, kunst og videnskab (højre). Radio- og fjernsynsloven (til højre) beskriver i detaljer, hvad public service-selskaber som DR skal gøre.

Regeringen har aftalt, at medielicensen skal udfases over tre år, og at public service i Danmark skal finansieres via skatten fra 2022. Licensen vil koste 619 kr. for et år fra 2021.

Den mest indlysende forskel mellem nu og da er, at licensafgiften vil blive betalt af afgifter, som vil falde med tiden og helt ophøre i 2022, hvor der ikke længere vil blive opkrævet afgifter.

Hvem skal betale licens og hvorfor?

Hvis du har en såkaldt licenspligtig enhed og er over 18 år, skal du betale et medielicensgebyr. Din licenspligt er ikke afhængig af, om du bruger licenserede eller ulicenserede medie- og kulturtjenester. Du skal være omfattet af en medielicens, så snart du anskaffer dig et licenspligtigt apparat. Et tv, en computer, en mobiltelefon, en tablet eller en anden enhed med internetforbindelse betragtes som en licenspligtig enhed.

Der er to undtagelser fra medielicensafgiften som hovedregel:

Hvis du ikke har et gyldigt kørekort (mange har ikke det), hvis du bor på samme adresse som en anden person, der har et, eller hvis din ægtefælle, din kæreste, ven eller forælder har et kørekort. Du er dog måske ikke dækket af f.eks. din bofælle. Du kan tilmelde dig vores venteliste her, hvis du ikke betaler nu, men skal have et kørekort og ikke allerede har et.

Hvorfor skal vi ikke længere betale licens?

Det blev i 2018 besluttet, at medielicensen skulle udfases i 2022, og at public service skulle finansieres via den generelle beskatning via en reduktion af den personlige fritagelse. Siden da er licensen blevet reduceret løbende, og den vil blive afskaffet helt i 2021. I 2018, da beslutningen blev truffet, var prisen for en årlig medielicens 2 527 kr. i 2018, mens den i 2021 var faldet til 619 kr.

Mediecheck til pensionister

  • Hvis du er alderspensionist eller modtager førtidspension under den gamle ordning (før 2003), kan du få en mediecheck, hvis du:
  • For at få en mediecheck i 2022 skal du være berettiget til alderspension senest i december 2021 for at få en i 2022.

For at dække de højere skatteudgifter til offentlige tjenester blev der sendt en mediecheck til 483.000 pensionister i 2021. I 2022 er mediechecken på 988 kr. før skat.

Medietjekket er ikke nødvendigt for at ansøge om. Hvis du er kvalificeret til det, er det en pakkeløsning. Mediechecken bliver udbetalt til din NemKonto i slutningen af januar, ud over din folkepension. Fordi du modtager en mediecheck, bliver din boligstøtte ikke nedsat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *